Mielőtt vállalkozást indítanál

Az ember, ha elhatározásra jut, hogy saját céget alapít, mert nem akar bekerülni a vállalatok mókuskerekébe, vagy éppen már elég régen van ebben a kerékben ahhoz, hogy ki akarjon lépni, saját lábára álljon, és megvalósítsa terveit és álmait, akkor nem árt, ha előzetesen, mondjuk egy jogásszal felméri annak terepét, hogy milyen kötelező jogszabályi előírások vannak, amik bizony konkrét és árnyaltabb feladatokat, kötelező adminisztratív dolgokat és engedélyek beszerzését írják elő.

Én például elég sok mindennel tisztában voltam, mert közel tíz évig egy építőipari cégnél voltam vezető beosztott, de bizony a saját cégem megalapításakor, még engem is meglepett jó néhány dolog. Azt például természetesen tudtam, hogy a tűzvédelem és a munkavédelem feladatköre és annak részegységnyi feladatai jogszabályhoz kötöttek, fontosak és büntetés jár érte, ha valaki nem szabályszerűen oldja meg ezeket, és persze a valódi védelem is nagyon fontos, főleg ebben a tevékenységi körben, de azt nem gondoltam volna, hogy létezik olyan dolog, amiről nem is hallottam, mint például a kockázatértékelés.

Pedig létezik, és büntetnek is azért, ha valaki ezt elfelejti, mint ahogyan én is elfelejtettem volna, ha nem az activesafety csapatával kötök szerződést, akik természetesen nem csak hogy felhívták ennek a fontosságára a figyelmem, de meg is csinálták, csak olyan profin, részletesen és precízen, mint az egész munkavédelmet, és amunkavédelmi oktatás feladatait. Csak ajánlani tudom őket mindenkinek, mert még olyan dolgokra is felhívják a figyelmünket, amit tudnunk kellene, de teljes vakfoltok számunkra. Megbecsülhetetlen értéket képvisel egy-egy ilyen szolgáltató a vállalkozás életében.

Gondoljunk csak bele, ne is csak a bírság összegébe, hanem abba, hogy ha valamilyen nem várt esemény vagy hiba hatására tegyük fel munkahelyi baleset történik, az mekkora kárt képes okozni anyagilag és megítélés területén is a vállalat életében. Nem beszélve arról, hogy ha valamilyen emberi sérülés, maradandó károsodás történik valamelyik munkásnál, az egész élete tönkrement, pedig megelőzhető lett volna. Én ennek fényében gondolkodom, és biztos, hogy még nagyon sokáig ezzel a csapattal fogok együttműködni, mert profin és tökéletesen művelik ezt a területet.